כיבוש מוצב תל פאחר הסורי במלחמת ששת הימים, הוא אחד הקרבות הקשים וההרואיים בכל תולדות צה"ל. הקרב התרחש במסגרת כיבוש רמת הגולן, ביום שישי, א' בסיון תשכ"ז, ה-9 ביוני 1967.
צה"ל תקף את הסורים במספר מוקדים, כאשר חזית הלחימה העיקרית היתה מאזור גבעת האם, כקילומטר מצפון לקיבוץ כפר סאלד, וכשניים וחצי קילומטרים מדרום-מערב לתל פאחר. חטיבה 8 המשוריינת עלתה לכיבוש המוצבים זעורה וקלע, וחטיבת גולני נעה לכיבוש מוצבי תל פאחר, תל עזזיאת ובורג' בביל.המשימה לכיבוש תל פאחר הוטלה על גדוד 12 של גולני, בסיוע פלוגת טנקים מגדוד 377 וסיוע ארטילרי. בהמשך הצטרפה ללחימה סיירת גולני, ככוח תגבורת. התוכנית במקור היתה קרב לילה, אולם בעקבות החלטת שר הביטחון, משה דיין, לתקוף את הרמה הסורית בבוקר יום שישי, יצאו הכוחות למלחמה בשעות לפני הצהריים.
תוכנית התקיפה לתל פאחר היתה להביא את לוחמי גדוד 12 אל עורפו של המוצב, ממזרח. לשם כך היה על הגדוד לעלות מדרך ההטיה, מדרום לתל פאחר, מזרחה אל דרך הנפט ומשם לנוע אל הכניסה למוצב. אלא שהדרך המתוכננת לא נמצאה, ובינתיים החלו זחל"מי הפלוגות לספוג אש נ"ט ממוצבי הסורים בסביבה. בנוסף על כך, חלק מטנקי השרמן שליוו את גדוד 12 והיו אמורים לחפות מכיוון דרום על תנועת הגדוד, התקשו לנוע ולעלות בדרך הסלעית והטרשית. בעקבות כך, החליט מג"ד 12, סא"ל משה "מוסה" קליין, לשנות את תוכנית הקרב. הוא הורה לכוחות הראשונים להסתער על היעד מהחזית, מלמטה כלפי מעלה. שלושה כוחות קטנים הצליחו לעלות אל החלק הדרומי והצפוני של התל, בעוד שכוחות אחרים שהגיעו אל מתחת לתל מצאו את עצמם בשטח השמדה וספגו אש כבדה, שגרמה לנפגעים. במהלך הקרב נהרגו המג"ד, שני מ"פים ומפקד כוח, והסמג"ד נפצע. את המשך הלחימה לקחו על עצמם מפקדים זוטרים, שאירגנו כוחות על זחל"מים, איגפו את תל פאחר מצפון, ונכנסו ללחימה בשטח המוצב.
במהלך שלוש שעות וחצי של לחימה, בוצעו מעשי גבורה, תושיה, הקרבה ורעות. אחת הפעולות האמיצות היתה של שני לוחמים שנשכבו על הגדרות, כדי לאפשר להם לדלג במהירות אל תוך שטח המוצב. מכאן נוצר מטבע לשון בחברה הישראלית – לשכב על הגדר בשביל החברים.בקרב שהתחולל מטווחים קצרים בתעלות ובבונקרים, ובדרכים הסמוכות למוצב, נהרגו 34 לוחמי גולני ושריון, ועשרות נפצעו. אבידות הסורים: כ-50 הרוגים וכ-20 שבויים.
קרב הגבורה בתל פאחר הוא המעוטר ביותר באותות הצטיינות בכל מלחמות ישראל – 20 צל"שים. בשנת 2021 הפך תל פאחר לאתר זיכרון והנצחה לנופלי חטיבת גולני במלחמת ששת הימים. האתר עבר שיפוץ כללי, שבמסגרתו הוצבו בשביליו סלעים שעליהם נחקקו סיפוריהם של הכוחות השונים שנלחמו על כיבושו של המוצב. כדי לשפר את חוויית הביקור באתר, ולהסביר טוב יותר את הקרב, נחקקו על הסלעים ברקודים, שבאמצעות סריקתם על-ידי מכשירי הסלולר ניתן להקשיב להסברים מפורטים, הכוללים המחשה של קולות הקרב. ברחבי תל פאחר פזורים 15 נקודות שמע כאלה. אתם מוזמנים להקשיב להם גם דרך הקישור באתר זה.